Skip to content

Vi kan | Vi vil – Frosne Øyeblikk

Jeg vil fortelle om en flott gjeng mennesker som eier en stor bit av hjerte mitt. Fortelle dere om en haug unge mennesker som er så verdifulle at jeg ikke vet hvordan jeg med ord alene skal kunne formidle deres enorme lidenskap, omsorg og energi. Derfor ligger alle bildene Eirik Halvorsen har tatt fra forestillingen Vi kan | Vi vil den 19.mai med i denne berettelsen.

Menneskene du ser på bildene er flere av de som har vært Unge SPOR 2014/2015. En gjeng verdt å bli kjent med.

For flere år tilbake var vi fire mennesker med en idè og en drøm om et spesielt felleskap med samlingspunkt på scenen. Vi skisserte og fargela et miljø hvor respekt, familie, talent og omsorg var sentrale begreper. Da jeg igår fikk alle disse bildene av Eirik ble jeg litt sentimental! Jeg begynte å kikke på alle øyeblikkene Eirik har frosset for oss dette året, å neimmen sann ser jeg at drømmen vår er oppfylt. Vi har et fellesskap med mye mer enn respekt, talent og omsorg. Vi har en gjeng som bruker familie begrepet som grunnlag for livet i Unge SPOR. Vi ler, krangler, gråter, deler, vokser, lærer og lever sammen. Ungdommene løfter hverandre og skaper trygghet.

Neida, det er ikke sånn at vi lever på en rosa hippie-sky og tror at alle eeeelskeeer alle! Men alle respekterer hverandre og beskytter hverandre. Det vet jeg! Det er jo ikke alltid sånn at man liker sin bror, men å gå gjennom ild og vann gjør man likevel.

For en stund tilbake hadde vi et herlig eksempel på dette med beskyttelse. En av de yngre jentene var fortvilet over noe og snakket med en av de andre jentene. I det hun begynte å gråte gikk en av de eldste bort å krevde å få vite alt, og ordne opp. Han trøstet, og etterhvert samlet vi oss sammen for å løse frustrasjonen. Det var et så genuint “storebror” øyeblikk, hvor det var så tydelig at vi er her for hverandre. På tross av alder og bakgrunn, på tross av det som er utenfor Unge SPOR. Vi har et stødig felleskap.

Unge SPOR møter mennesker i en svært spesiell fase i deres liv. En fase som byr på hormoner, drama, endring, utvikling og valg. Tusen valg! Om hvem man vil være, hvor man skal ende opp, hva man skal skolere seg i, hva man vil bli, hvordan man vil bli oppfattet, hvilket uttrykk er mitt og hvilke verdier man ønsker… en jungel av press, krav, valg, muligheter og forventninger av seg selv og fra andre. Ungdomstiden! Å gubba så glad jeg er for at vi får være stødige veiledere og støttespillere i dette. Når behovet for løsriving fra hjemmet melder seg, og man gjerne ikke vil ha hjelp fra mor og far så har vi muligheten til å være her. Støtte og veilede uten å trå på selvstendighet og valgfrihet. Det er en velsignelse! For alle… både frustrerte foreldre, ungdommene selv og oss som er blitt så glad i dem! Alt bare fordi vi har felleskap i scenekunst… Ja å så fordi vi som jobber her er ungdomsarbeidere 🙂 I tillegg får vi følge eldre ungdommer som er på vei inn i voksen livet! De som leter etter framtiden, snart når den og er på randen til klar for å være voksne. I mange tilfelle har vi fulgt dem fra de var fjortisser med hormoner i høyspenn, til de har blitt så voksne at bacheloren er i boks og leiligheten er betalt.

Gjennom seks år har vi delt scene og liv med fantastisk mange ungdommer! Og selv om mange ikke lenger er en del av “hverdagen” i Unge SPOR så er det enda svært mange som detter innom, ringer, spør og bryr seg. Unge SPOR er litt sånn. Er man først inne så forblir man en del av showet for alltid.

Unge SPOR generasjon nr1 ser vel på seg selv som “de ekte” som var her først, og ja de la et enormt godt grunnlag! Uten det de gav og viste hadde vi gjerne ikke blitt så sterke i vår overbevisning om hvordan Unge SPOR skal se ut for medlemmer, lokalmiljø og publikum. Ei heller hatt samme lidenskap her i lederskapet 🙂 Men jeg må allikevel si at årets gjeng har en dypere omsorg for hverandre, selv om de også har mer drama på gang, enn vi noen gang har opplevd! Jajaja vi har noen generasjon 1 med oss enda, og fra generasjon 2, 3, 4 og 5 også 🙂

Jeg elsker jobben min! Fordi jeg får være en del av disse kreative menneskene som skaper sammen, jobber sammen og leker sammen. Mennesker som samles på 16.mai selv om det er russetid for å spille kubb, drøse, grille, spidde marshmellows, fortelle gåter, danse og ha det gøy sammen! Mennesker som går på hverandres forestillinger, konserter og  sammenkomster. Vi sitter på hele første rad når noen er kanin i “Alice”, vi heier fra salen når noen mottar stipend, vi stiller mannsterke med verger å alt når noen har konsert på Folken, vi støtter opp om henne som må spille skoleteater mot en fremmed som ikke kan rollen sin så godt, vi lytter til russetaler og vi støtter de som har franskprøve midt i Julebordsspillinger!

Sammen setter vi Unge SPOR! Sammen har vi forestillinger, konserter, turer, øvinger, kurs og sosiale happenings som er eventyrlige. Vi står på scenen og lever bak scenen sammen, vi går dugnader sammen, vi lærer sammen og bygger  fremtidens Unge SPOR sammen. Det fins ingen ende her ser du! For vi deler liv og scene, og  det er skikkelig verdifullt, alltid spennende, evig utfordrende og på skikkelig fantastisk!

Gleder meg til fortsettelsen! Hilsen fra Iren Førland

Alle bilder er tatt av Eirik Halvorsen