Skip to content

Unge SPOR 10 år

-Hva sier medlemmer, og tidligere medlemmer om oss?

Tonje Taraldsvik

Alder: 27 år

Bosted: Torshov (Oslo) , opprinnelig fra Lyefjell

Yrke: International Communication Coordinator – Varner AS

Medlem i Unge SPOR: 2009 – 2013 (Var med på oppsettingen som var årsaken til Unge SPOR sin oppstart i 2008)

Kom inn i Unge Spor i mine glansdager som en langbent, tynn og energisk 16-åring. Fant min rolle fort og ble tildelt tittelen Diva. Dansa, dramatiserte og sang for full hals. Videre i mine år fikk jeg stadig muligheten til å utvikle meg på alle mulige stadier og i forskjellige prosjekter. Har fått tatt del i et hav av forestillinger både med og uten stemme. Avslutta min tid i Unge Spor med en rolle inspirert av mine diva-trekk. Nemlig som Candice i forestillingen Sønn av synd. Jeg strigråt da jeg forlot denne trygge og fine organisasjonen. Årene var fantastiske og tilbud som dette gir ungdom en arena hvor man får muligheten til å være kreative, utvikle seg, sosialisere seg, vise frem sin lidenskap, men kanskje viktigst en arena som får deg til å pushe grenser. Man lærer å stå på en scene, tørre å feile, og jobbe og feire som et team. I voksen alder setter man umåtelig pris på disse kvalitetene. Nettopp fordi man kan dra nytte av egenskapene i de fleste situasjoner. Som for eksempel intervjuprosesser, presentasjoner og teamwork! Takk for at dere i Unge Spor utvikler Jærens ungdom og selvsagt også drar kunst og kultur i en riktig retning. Ingenting er som å stå på en scene etter en endt forestilling og ta i mot stående applaus etter mye hard jobbing. P.s svinger meg fortsatt på gulvet med moppen og drømmer om mine musikaltider. Love from Tonje

Olav Nes Hansen

Alder: 24 år

Bosatt i Tananger og forlovet. Opprinnelig fra Klepp
Nettopp blitt far til en liten jente.
Jobber som prosessoperatør på Tine.

Medlem i Unge SPOR: 2010-2017 (fortsatt støttemedlem)

Begynte i Unge spor som 16-åring og fortsatte til jeg var 23.
Jeg hadde noen fantastiske år her, lærte enormt mye om meg selv, fikk venner for livet og fikk tilegnet meg kunnskap som jeg kommer til å ta med meg resten av livet.
Tingene jeg vil huske best fra tiden min i US, og som jeg sitter igjen med er familiebegrepet, vennskap og det å ha noen voksne ledere å alltid kunne snakke med, uansett hva det gjaldt.

Navn: Sunniva Lovise Harboe

Alder: 25 år

Bosted: Oslo, opprinnelig fra Bryne

Yrke: Ungdomsskolelærer

Ellers: Skriver når det er tid og inspirasjon

Medlem i Unge SPOR: 2009-2012 (Var med på oppsettinga som var årsaken til Unge SPOR si oppstart i 2008)

Iren, Johanne og Linn besøkte ungdomsskulen for å fortelje om ei forestilling dei ville sette opp i 2008, “Maestroens rose”. Då var eg og bestevenninna mi blandt dei yngste, og synst alt var nytt og spennande. Me var godt fornøgde med å bli kasta inn der det var behov, med unntak av ein monolog eg skulle ha. Eg var alt for nervøs til å ha ein monolog åleine då, så bestevenninna mi tok over. Det er rart å tenkje på kor lita og sjenert eg var då, eg veks masse dei fire åra eg var ein del av Unge Spor. Eg blei i løpet av desse åra ei trygg og utadvendt jente. Eg oppdaga at eg kanskje synst det var endå meir spennande med alt som skjedde av scenen, og blei utfordra på slutten av tida mi i gruppa til å skrive teater. Det ga meirsmak, og eg har skrive to til scenetekstar i ettertid.

Navn: Martha Kristine Kåstad.

Alder: 17 år

Bosted: Bryne hele livet.

Vågen vgs

Medlem i Unge SPOR: 2016 – fortsatt medlem

Helt siden jeg sto på Storstova-scenen som 9 åring har jeg sett opp til ungdommene i Unge SPOR og hva de får til. Grunnen til at jeg valgte å starte der selv, var for å utvikle meg innenfor teater og musikal. For øyeblikket går jeg på dramalinja ved Vågen videregående skole, hvor jeg utforsker ulike yrkesvalg som er mulige innenfor scenekunst. Unge SPOR hjelper meg også masse i den prosessen. Jeg lærer utrolig mye om både skuespiller- og lederrollen i Unge SPOR, noe jeg ser på som veldig nyttig. Mine drømmer for fremtiden er å bli leder for min egen teatergruppe. Der ungdommer får være med på store oppsetninger, i tillegg til å få muligheten til ulike kurs som bl.a. skuespillerteknikk, stemmebruk og teatersport. Som Unge SPOR.

Navn: Mari Sørmarken Rustad

Alder: 16 år

Bosted: Bryne

Drama på Vågen vgs.

Eg vett ikkje heilt kæ eg skal bli, er enten noge innen kjemi eller noge heilt aent, men kem vett!

Medlem i Unge SPOR: 2016 – fortsatt medlem

For meg va Unge Spor noge ekstremt stort og spennande, søstera mi gikk før meg, og alt hu gjor der va jo bare heilt amazing! Derfor valgte eg å søke med en gang eg va gammel nok, og eg va megaglad når eg fant ut eg hadde kommt inn. Unge Spor betyr ekstremt mye for meg, eg var veldig usikker og liten når eg begynte, men Unge spor har hjulpet meg å bli meir komfortabel med meg sjøl, og at det å være litt annerledes egentlig bare er dritkult! Eg har holdt på med teater nesten heile livet, men føle aldri eg he lært så møje som det eg gjør på Unge Spor. Du lære ekstremt møje innenfor det du søkte deg inn med, men også alt annet! Eg får synga og dansa og bygga og male og alt sammen. Unge Spor er mye arbeid, men resultatet av det heila er 100% verdt det! Og eg trur at det å begynna på Unge Spor er ett av de beste valga eg har tatt i mitt liv!

Navn: Nina Valskår

Alder: 15 år

Bosted: Nærbø

Tryggheim Ungdomskule

Når æg blir store he æg lyst til å psykolog eller jobbe med barn som ikkje har det greit i kværdagen.

Medlem i Unge SPOR: 2017 – fortsatt medlem

Unge Spor æ en store del av kværdagen min, å æg valgte å begynna der for æg alltid har likt å stå på en scene. Og for å utfordra mæg sjøl litt. For mæg så betyr Unge Spor en heil del, for der vett æg at uansett kem å koss æg æ så kan æg vær mæg sjølv, å få utrykka mæg å læra masse. Så æg trivs utruligt godt.

Navn: Emilia Elisabeth Halle Taksdal.

Alder: 18 år

Bosted: Undheim!

Eg går studie vg3 dette året på Bryne vgs.

Medlem av Unge SPOR: 2015 – fortsatt medlem

Å stå på scenen he eg elska si eg va 5 år! Eg va på Unge Spor forestillingen Sone 7 og bestemte meg frå den dag av at det va plassen for meg! Unge Spor he lært meg så utrulig møje innen scenekunst. Men de har og gitt meg en familie og livslange vennskap. Unge Spor e en plass for glede, læring og utvikling. Eg e så takknemlig for at eg får vær en del av Unge Spor familien!

Navn: Sarah Mellemstrand Byberg

Alder: 21 år

Studerer nå vernepleier i Oslo. Opprinnelig fra Varhaug

Medlem fra 2013-2016 og aktiv hangaround medlem enda.

En venninne spurte en gang om jeg hadde lyst å bli med i Unge Spor, lite viste jeg om hva det var, men etter å ha sett «Sønn av Synd» bestemte jeg meg for å søke. Har ikke angret et sekund siden. Unge Spor ble fort en bonus familie og en trygghet, hvor jeg kunne dra og slippe alt annet jeg hadde å tenke på. Mange av mine beste venner har jeg truffet i Unge Spor. Jeg har fått oppleve så mye i tiden min i US, alt fra forestillinger til turer, enorm glede og mange tårer. Er jeg hjemme finner du meg som oftest i Unge Spor lokalene, i sofaen til Iren eller sammen med US gjengen. Og sånn kommer det til å være langt frem i tid, og håper det engang blir stort nok til at de trenger en miljøarbeider, for da stiller jeg med glede opp. Drømmen er å bli en del av ledelsen i Ungespor.

Navn: Anna Sørmarken Vestly

Alder: 19

Yrke/studie: Journalistikk ved UiS

Bosted: Bryne

Medlem i Unge SPOR: 2013 – 2016 (Støttemedlem ennå)

Unge Spor har lært meg masse, både innenfor scenekunst, og om meg selv som person. I tillegg har jeg fått mange gode venner. Selv om jeg hovedsakelig var skuespiller, så fikk jeg prøve meg på mye forskjellig, alt i fra dans og sang til scenesminke og laging av kulisser. Foto ble en stor del av tiden min i Unge Spor, og det var nok det jeg fant ut at jeg likte best å gjøre. Det jeg lærte og erfarte i tiden min i Unge Spor har jeg tatt med meg videre i livet, og jeg har fått bruk for det i studiet og seinere i jobb. Jeg er veldig glad for at jeg har fått være medlem i en så fin organisasjon.

Navn: Bjørnar Grødem

Alder: 22

Studie: Maskinteknikk

Bosted: Fosse

Medlem fra 2013 – dags dato

Unge Spor har vært en plattform for å lære mer om skuespillerteknikk, samtidig som det å bli bedre musikalsk. I disse 6 årene har jeg fått et større nettverk med folk innenfor kulturbransjen og ikke minst med folk i som har gått og går i Unge Spor. Organisasjonen er for folk som kan og vil noe innenfor scenekunst, og folk som vil nettopp dette er virkelig personer som fyller livet med mer sprell og positive tanker. Ser man bort fra alt jeg har blitt bedre til i løpet av disse 6 årene, så betyr definitivt vennskap mest. Unge Spor er en vennegjeng det ikke går an sette en prislapp på. All kunnskap og alle ferdigheter jeg har i dag er et resultat av å tilbringe tid med alle medlemmene som har vært med. Dette er et unikt tilbud for ungdom som jeg er heldig å være en del av.

Navn: Julianne Østby

Alder: 19 år

Studerer økonomi og administrasjon på NMBU på Ås

Opprinnelig fra: Nærbø

Medlem I Unge SPOR: 2013 – 2017

Navn: Hanne Nilssen

Alder: 18 år

Går 3. året danselinjen på Vågen Videregående skole

Bosted: Vigrestad

Medlem i Unge SPOR: 2014 – 2017

Tiden i Unge Spor har betydd mye for oss begge. Det lærte oss mye om oss selv og om andre, og har vært med formet oss til å bli de vi er i dag. Vi startet begge to da vi bare var 14 år gamle, og lærte tidlig viktigheten av å ha et fellesskap å høre til i. Vi ble utfordret både på og av scenen, og fikk nye venner vi kanskje aldri ville ha møtt foruten Unge Spor. Disse årene har vært fylt med latter og glede, rare kostymer. Og alle de fantastiske opplevelsene vi fikk være med på er noe vi kommer til å huske og være takknemlige for resten av livet.

Navn: Kine Idland

Alder: 27 år

Gift, 1 barn. Jobber som lærer.

Er fra og bor på ålgård.

Medlem i Unge SPOR: 2009- 2015 (Var med på den første forestillingen som var det som gjorde at Unge SPOR ble til i 2008)

Er aktivt støttemedlem enda.

Jeg ble medlem av Unge Spor etter at jeg helt tilfeldig møtte Iren Førland på UKM i Tysvær. Den gang visste jeg ikke hva jeg hadde blitt med på og heller ikke hvor mye det skulle komme til å bety for meg. Jeg ble medlem når jeg gikk på danselinjen på Lundehaugen, dette var et hardt og krevende studie. Vi ble vurdert og fikk karakterer på det meste som hadde med dans å gjøre. Unge Spor ble på mange måter redningen for min danseglede. Å kunne komme på Unge Spor å danse og ha det gøy var så viktig for meg i den perioden. Å kjenne dansegleden selv, og å kunne dele den med andre. I Unge Spor lærte jeg å tro på meg selv. Jeg lærte å improvisere, leke, koreografere, lede, være en del av et fellesskap og å selv bidra for å ha et fritidstilbud. Jeg har så stor respekt for det arbeidet som lederne i Unge Spor legger ned. År etter år, dugnad etter dugnad, forestilling etter forestilling så står de på for ungdommene sine. De ofrer mye av sin fritid for at ungdommene skal ha mulighet til et så godt tilbud. Unge Spor familien, kalles det. Og det er virkelig sant. Det er en familie og det er så godt å være en del av en sånn familie. Det er mer enn bare øving på mandag, dugnader og øvingshelger. Jeg opplevde å få hjelp med lekser når jeg trengte det, og jeg opplevde å få støtte og veiledning i personlige ting. Når jeg mistet min mor i kreft, så stilte alle lederne opp i begravelsen. Det betydde så mye for meg. Iren sang også i begravelsen, det var så nydelig. Da jeg ble forlovet og vi hadde funnet dato for å gifte oss, så måtte jeg kontakte Iren med en gang. Fordi jeg kunne ikke tenke meg å gifte meg uten at hun sang i vielsen min. Det gjorde hun og det ble så flott. Jeg kommer aldri til å glemme min tid i Unge Spor. Jeg kommer aldri til å glemme de engasjerte lederne og jeg kommer aldri til å glemme alle de herlige folkene jeg fikk bli kjent med i løpet av mitt medlemskap. Hvert eneste år er høydepunktet hovedforestillingen til Unge Spor. Det er så kjekt å se hva denne gjengen får til. Det blir bare bedre og bedre. Jeg er veldig glad i og takknemling for Unge Spor.

Thomas Wesley Brasel

Alder: 22 år

Status: Student på musikallinjen på Artisten ved Universitetet i Gøteborg og aktuell i Gøteborgsoperans oppsetning av Ringeren i Notre Dame.

Bosted: Gøteborg opprinnelig fra Hommersåk

Medlemskap i Unge Spor: 2013-2016

Da jeg kom inn gjennom Unge Spor sine dører for første gang en vinterkveld, tidlig i 2013 hadde jeg ingen aning eller tanke om at jeg skulle bli medlem. Jeg hadde nettopp begynt på musikklinjen på Vågen Videregående skole og hadde ikke hørt om noe lignende som Unge SPOR. Når jeg var der for første gang følte jeg meg så velkommen og godtatt, før jeg i det hele tatt hadde vist hva jeg kunne bidra med. Jeg ble medlem med en tilfeldighet. De trengte en saksofonist til deres produksjon av Sønn av Synd. Jeg hadde aldri vært med på noe lignende, og forelsket meg fort i scenekunsten. Senere oppdaget lederne at jeg også kunne synge, og resten er historie. Jeg lærte meg så mye under min tid i Unge SPOR. Jeg brøt barrierer som jeg ikke visste jeg hadde og fant min lidenskap, noe som jeg ikke vet om jeg hadde funnet hadde det ikke vært for organisasjonen. Unge Spor ble en arena der jeg kunne prøve uten å være redd for å gjøre feil. En plass der jeg kunne utvikles, både som artist og person. Unge Spor ble som en ekstra familie, som jeg alltid gleder meg å komme tilbake til.

Herdis Høiland

Alder: 22 år

Studerer for øyeblikket Reklame og Markedskommunikasjon i Oslo

Opprinnelig fra Klepp

Medlem fra 2012-2017 (Aktiv hangaround i 2017/2018)

Jeg visste helt fra jeg så «Groovy» i 2010 at jeg en dag skulle være med Unge Spor på scenen, og da jeg endelig kom inn i 2012 visste jeg at jeg var kommet «hjem».

I løpet av mine år i Unge Spor har jeg lært uendelig mye om meg selv og scenekunst. Jeg har stiftet vennskap som jeg er sikker på vil vare livet ut. Vi har grått mye av sorg, men og glede. Og jeg har hatt noen av mine beste dager sammen med gjengen i Unge Spor.

Andre venner og bekjente utenfor organisasjonen har slitt med å forstå hvorfor jeg gjør det jeg gjør, men det har for min del vært vanskelig å se for seg en hverdag og en ungdomstid uten Unge Spor. Jeg er evig takknemlig for alt jeg har lært, opplevd, og all tillit organisasjonen har gitt meg. Det er erfaringer og minner jeg tar med meg livet ut. Nå er jeg i Oslo og studerer i 2 år, men jeg tror alle vet at så fort studiene er over er jeg snart hjemme igjen på Jæren, og tilbake i Unge Spor.

Navn: Halvor Kverneland

Alder 17 år (2000)

Tredje år på Vågen Videregående Skole, linje Kunst Design og Arkitektur

Bosted: Tu, på grensen mellom Bryne og Klepp kommune

Medlem av Unge Spor: 2017 – fortsatt medlem

Når jeg begynte i Unge Spor må jeg ærlig si jeg var ganske usikker. «Ville jeg passe inn?» «Vil jeg bli kjent med noen?» og slike typiske spørsmål.. Det gikk faktisk veldig greit!

Jeg hadde faktisk plan om å gå på audition når jeg gikk i 9. eller 10. klasse, men jeg tror rett og slett at jeg ikke turte å gå. Så mot høsten/vinteren 2017 så sendte jeg søknad midt i året, siden de hadde glemt å lukke søknadsportalen, men jeg kom inn likevel. For å si det sånn skulle jeg ønske jeg kunne reist tilbake i tid og overbevist 9./10. klasse versjonen av meg om at jeg skulle blitt med den gangen, fordi det er så gildt! Siden jeg går kunstlinje på videregående og ikke musikk, dans eller drama (som jeg nå i etterkant merker at eg hadde hatt mer lyst å gjøre), så er Unge Spor et veldig bra alternativ for å holde på med slike ting. Det er lærerikt, spennende og utfordrende. Det gode med at det er utfordrende gjør at en må presse seg selv til å bli bedre.

Unge Spor er en opplevelse som jeg er glad for at jeg får oppleve!

Gjennom 10 år har vi blitt kjent med flere hundre ungdommer!

Og det er utenom kurs, workshops, undervisningsklasser og tilskuere.

Alle sier det samme :

Unge Spor er verdifullt